Napadła mnie ochota na obligacje, po tym, jak dostałem 1% lokatę w banku a teraz założyć mogę 2.5% najwięcej.
Poczytałem o obligacjach, trochę mam kłopoty ze zrozumieniem ich rentowności.
Sam liczyć korzyści nie umiem, ale wspomagam się kalkulatorem dostępnym na stronie rynku Catalyst - mam nadzieję, że jest wystarczający dla początkującego inwestora ?
Bardziej skłaniam się do obligacji komunalnych niż korporacyjnych. Myślę, że taka Warszawa nie złoży jakiegoś wniosku o bankructwo ? Przynajmniej tak szybko
Możecie podzielić się ze swoimi doświadczeniami ? Jakie błędy wykonywaliście na początku ? Czy macie zaufanie do obligacji i będziecie chcieli je dalej kupować ?
Czy warto wierzyć kalkulatorowi, że obligacja kończy w mniej niż rok, a rentowność wynosi ponad 20 - 30 % ?
Jeżeli kupuję obligację w połowie okresu odsetkowego, naliczone jest np. 10 zł odsetek, które muszę doliczyć przy zakupie, te odsetki są potem mi wypłacane z całego okresu odsetkowego, czy pomniejszone o czas ich zakupu ? Czy może lepiej zakupić obligacje na początku okresu, zanim zostaną naliczone odsetki ?
Edytowany przez Tomcio, 26 lipiec 2015 - 19:36 .