Przepraszam, ale musialem sie wypowiedziec ... bo to co czytam od pana arjaqa to az wlos sie na glowie jezy i widac, ze nie ma Pan w ogole zadnego pojecia na temat tej spolki tak samo jak raczej z fizyka nie jest Pan za pan brat, bo nie rozumie Pan podstaw dzialalnosci tej firmy kompletnie, dlatego wyjasnie, bo nie ukrywam, ze kupiłem ja na debiutcie, sam jestem inzynierem z troche innej branzy, ale spolka nie dosc mocno interesuje. Po pierwsze to nie jest startup ale to juz było mówione. Startupem to mozemy Selvite nazwac. Zatrudniaja 70 doktorow prowadza badania i biora granty i malo co z tego wynika, od czasu do czasu zrobia maly PR i podbije sie cena akcji, choć dla mnie Selvita to pralnia pieniedzy ktora robi cos ale niewiadomo co dokladnie ale ciemny lud łapie, że to na raka niczym obietnice Dudy za 300 milardów PLN.
Po drugie popyt na detektory podczerwieni nie ma szans, zeby nie rósł w dobie coraz większej automatyzacji, robotyzacji itp. Tam gdzie automatyka, zaawansowane technologie, robotyka, tam musi byc podczerwień. Pomijam sprawy wojskowe, bo to zawsze bedzie scisle tajne i o wielu rzeczach sie nie dowiemy, ale wojsko naprowadza chyba wszystko za posrednictwem podczerwieni (lub laseru czy radaru), wiec mozliwosci sa skonczone.
Maly popyt na tej spolce wynika z faktu, ze 99% osob nie ma pojecia o tej technologi, a budowa tych urzadzen przypomina budowe procesorow do komputerów. Ile jest Inteli? No jest 1 AMD konkurent, ale daleko z tyłu, tu mamy bardzo podobna sytuacje. Bariera wejscia jest przeogromna, co czyni spolke unikalna rokujaca na przyszłosc. Konkurencja? No jest ... no przeciez jest AMD. Spolka tez nie za bardzo sie reklamuje i to jest jej blad, ale moze taka strategie obrali. To w koncu sami inzynierowie ktorzy robia swoje a nie wiecej gadaja niz robia, jak wiekszosc naszych spolek na GPW a potem takie dyrdymały inwestorzy opowiadaja, ktorzy patrza sie na C/Z i inne wskazniki, analize techniczna czy Bog wie co tam jeszcze. To tak nie dziala przy "nowych technologiach" i kto jak kto ale Pan panie arjaq powinien to raczej wiedziec.
Czy moze pojawic sie konkurecja? A może się pojawić nowy konkurent Intela i robić procesory 2x lepsze i wydajniejsze od i7-5960X? Albo od Nvidii? W teorii tak, ale ryzyko trzeba wszedzie zaakceptowac jak chce sie zarobić.
Nie ma tez co tego porownywac do Medicalalgorithms. Ci to faktycznie byli startupem. Nie twierdze, ze sytuacja tutaj sie powtorzy bo w/g mnie nie, ale inwestujemy w technologie i przyszlosc, ale trzeba ja rozumiec wpierw zeby jej sie nie bac i wylozyc pieniadze.