Też wybrałem ZUS z czystej przekory, bo przecież każdy wie, że jak ten statek zacznie tonąć to i tak przerzucą kasę z OFE na ZUS
Statek zwany "emerytury" tonie już od dawna
Czym jest SII?
Napisany 18 sierpień 2014 - 14:41
Też wybrałem ZUS z czystej przekory, bo przecież każdy wie, że jak ten statek zacznie tonąć to i tak przerzucą kasę z OFE na ZUS
Statek zwany "emerytury" tonie już od dawna
Człowiek ma tylko jedną broń do walki ze swoimi pomyłkami – własny rozum Ludvik von Mises
Napisany 19 sierpień 2014 - 15:35
No tonie i to szybciej chyba niż Titanic
Napisany 20 sierpień 2014 - 11:08
No tonie i to szybciej chyba niż Titanic
Śmiejemy się, ale tak naprawdę to jest przerażające. W jaką stronę to zmierza :\
Człowiek ma tylko jedną broń do walki ze swoimi pomyłkami – własny rozum Ludvik von Mises
Napisany 26 sierpień 2014 - 9:13
Perspektywa max kilku lat (pewnie już następny rząd) i zobaczymy jaką kolejną złodziejczą zmianę nam zaserwują.
Napisany 27 sierpień 2014 - 13:22
Perspektywa max kilku lat (pewnie już następny rząd) i zobaczymy jaką kolejną złodziejczą zmianę nam zaserwują.
Już się nie mogę doczekać...
Napisany 16 wrzesień 2014 - 11:29
Zdecydowanie OFE.
Napisany 29 listopad 2014 - 22:32
OFE jest zdecydowanie lepszym wyborem.... wybierając ZUS tak na prawdę nie wybieramy nic.
Napisany 2 grudzień 2014 - 11:31
ZUS czy OFE, to jak wybieranie mniejszego zła
Chyba właśnie po tym można poznać ludzi naprawdę samotnych... Zawsze wiedzą, co robić w deszczowe dni.
Napisany 2 grudzień 2014 - 21:25
To prawda. Ale osobiście wolę przegrać z OFE niż wysłać władzy sygnał, że mogą robić z moimi pieniędzmi co zechcą... Myślę, że to bardziej o to chodziło w tym wyborze
Napisany 5 grudzień 2014 - 9:36
ZUS choć cokolwiek dostane.
Napisany 31 grudzień 2014 - 2:07
Ostatnio jak była kontrola w ZUS to KPRM wyniki utajniła.
Napisany 15 marzec 2016 - 23:27
Zus patrząc na to w jakim kierunku wszystko zmierza to marne szanse na w miarę normalną emeryturę.
Wszystko to co najlepsze dla kobiety,by poprawić jej urodę i zdrowie.
Napisany 30 maj 2016 - 22:56
Sprawa jest raczej prosta: emerytura to tylko pieniądze. Odrobina wysiłku wystarczy, aby porównać papiery o stanie konta, które co jakiś czas otrzymujemy z ZUS i OFE (wszyscy w Polsce w tej samej chwili - genialne do porównania). Te papiery często są źródłem kpin i dowcipów, a jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś zrobił coś takiego:
- akurat płacę regularne składki od reformy emerytalnej (1.01.1999) - więc ZUS + OFE
- kilka lat temu prawie jednocześnie otrzymałem ów papier z ZUS i OFE - kwoty wartości kont emerytalnych były podobne, po co więc to kosztowne (kiedyś 8% prowizji od składki) i ryzykowne OFE - zadałem pytanie sobie i agentowi, który namawiał mnie na tamto OFE
- otrzeźwienie: informacja, że na konto ZUS trafiało ok. 2x więcej pieniędzy niż do OFE była decydująca. OFE przez ok. 14 lat prawie PODWOIŁO wartość moich pieniędzy na emeryturę i trzyma je w papierach rynku kapitałowego, podczas gdy ZUS je po prostu przechował - teoretycznie, bo fizycznie nie ma ani złotówki
P.S. Niestety w 2014 wpadłem w pułapkę cwaniactwa rządu i przejął mnie ZUS, przebywałem za granicą (na podróżniczych wakacjach) wtedy, kiedy zwykły Polak mógł swoim oryginalnym podpisem wyskrobanym niebieskim długopisem na prawidłowym formularzu zdecydować o tym, że nie chce nic zmieniać w sprawie swojej państwowej emerytury.
Boleję nad tym i zmienię to w tym roku (już można i nie przegapię tym razem)
Edytowany przez Piotr PM, 30 maj 2016 - 23:01 .
Napisany 16 styczeń 2018 - 12:53
Moim zdaniem z deszczu pod rynnę...
Życie trzeba było PRZEŻYWAĆ - wszystko jedno, jak długo ma trwać