Witam,
mam pytanie odnoszące się do nowego systemu UTP i nowych zleceń giełdowych.
Aby było łatwiej posłużę się business case.
Inwestor posiada 1000 akcji spółki i chce je sprzedać po określonej cenie 5 zł.
Ostatni consensus cenowy to 5 zł (ostatnia zrealizowana transakcja),
ale obecnie najlepsze zlecenie kupna to 40 akcji po cenie 4.5 zł (płynność b. niska)
W jaki sposób inwestor może złożyć własne zlecenie tak aby ono pozostało w arkuszu zleceń przez np. tydzień?
Moje doświadczenie na ten temat:
- złożenie zwykłego zlecenia sprzedaży z limitem 5 zł powoduje jego odrzucenie (brak zlecen po drugiej stronie rynku po danej cenie)
- zlecenie z czasem ważności na kolejne 5 dni, lub choćby Ważne Do Czasu powoduje dziwne zachowania 'rynku' tj. np. sprzedana zostanie 1 akcja po 5 zł z czego 3 zł to prowizja banku (true story).
- zlecenie z czasem ważności przez kolejne pare sesji, z ustalonym limitem Minimalnej Wielkości Wg rozpiski gpw łączenie zleceń MWW i WDC podczas notowań ciągłych jest możliwe, jednak wykonanie takiego zlecenia jest odrzucane przez system giełdowy (mBank). Dlaczego?
Z powyższych doświadczeń wynika, że obecne zlecenia UTP nie sprzyjają zwiekszaniu się płynności rynku a wręcz przeciwnie - usuwają zlecenia, które natychmiast nie prowadzą do transakcji po cenach ustalanych przez drugą stronę rynku - jako sprzedający muszę dostosować się do ceny podanej przez kupującego - to dla mnie absolutnie nierynkowe rozwiązanie. Chciałbym aby moje (większe) zlecenie było obecne w arkuszu dopóki nie wygaśnie lub nie zostanie zrealizowane z MWW.
Czy ktoś ma podobne doświadczenia? czy istnieje rozwiązanie tej sytuacji z użyciem innych rodzajów zleceń?
pozdrawiam